Malcolm Tiki Shewan, Oosterhout 28 en 29 november 2015

Malcolm Tiki Shewan, Oosterhout 28 en 29 november 2015

Malcolm Tiki Shewan, 6e dan Aikikai

mtsMet Aikikai Aikido Enkhuizen zijn we weer op stage geweest. Dit keer in Oosterhout op uitnodiging van districtsadviseur van Ad van Dongen. De lessen werden gegeven door Malcolm Tiki Shewan, 6e dan Aikikai. Een zeer bijzondere en inspirerende Aikido en Iaido leraar, die deze twee martiale kunsten op een unieke manier kan verbinden.

De nadruk van de lessen lagen vooral op ademhaling. Waar je bij elke beweging moet leren werken met je ademhaling. Vooral het laten gaan van je ademhaling bij een beweging zorgt voor het vrijkomen van de nodige energie. En het opbouwen van deze energie weer bij het inademen. Tiki liet zien dat bewegen zonder je kracht te gebruiken zeer goed mogelijk is. Als je je maar concentreert op de harmonie tussen je ademhaling en je bewegingen. Jezelf inspannen met je adem ingehouden werkt dus zeer negatief en wekt zelfs reactie op bij je tegenstander.

Verder was er veel aandacht voor de bewegingen Ura en Omote waza. En dat deze twee geen tegenhangers zijn van elkaar maar varianten van een beweging. Ook Irimi waza (inkomen) werd uitgebreid behandeld en prachtig in elke techniek toegepast. Bijvoorbeeld het goed inkomen bij een Shomen Uchi (Slag van boven) en netjes door bewegen op Ikkyo of Ikkyo Ura. Een uitspraak en les hier was:

“Move your Uke to the void, to the emptyness.”

Oftewel, bij een Ikkyo of Ikkyo Ura beweeg dan je Uke naar de plek waar ruimte is. Maak ruimte voor beweging en zoek dit op. Erg technisch allemaal maar zeer leerzaam!

Tiki leerde ons ook veel van de geschiedenis van Aikido en hoe het van de oorsprong uiteindelijk het “export product Aikido” is geworden. In de laatstgenoemde zijn veel technieken weggelaten omdat ze, of te gevaarlijk zijn gebleken, of teveel competitie veroorzaakten.

Een zeer geslaagde stage dus! Op naar de volgende! Bekijk hieronder wat foto’s!


Overtuigd?

Kom een keer gratis mee trainen!