Stage Joël Posluns, Enkhuizen 9 en 10 april 2016

Stage Joël Posluns, Enkhuizen 9 en 10 april 2016

Nadat we Joël Posluns in Bernau hebben leren kennen zijn we aangesloten zijn bij Mutokukai Europe, hierna heeft Posluns Sensei al een keer een gastles bij ons gegeven.  Afgelopen 9 en 10 april hebben dan wij een 1e stage georganiseerd in Enkhuizen onder leiding van Posluns Sensei.

IMG_4Posluns Sensei (6e Dan) begon in 1973 met Aikido in Toronto. In 1992 opende hij zijn 1e Dojo in San Francisco Aikikai (San Francisco Aikikai) waar hij nog altijd technisch directeur is.

Posluns Sensei trainde 40 jaar lang onder Yoshimitsu Yamada and Mitsunari Kanai Shihan. Zowel Kanai als Yamada waren beide uchideshi’s (leerlingen) van de laatste groep van Aikido Founder O-Sensei Morihei Ueshiba.

Ik besprak met Posluns Sensei dat het zo bijzonder is dat Aikido nog steeds zo dicht bij O-Sensei vandaan komt als je nagaat dat er maar 1 generatie tussenzit.

IMG_41Jan Bruins
De stage had nog een ander bijzonder tintje. Naast Joel ontvingen een bijzondere gast. Jan Bruins, de leraar/Sensei van onze huidige staf, Jasper (Sensei), Peter en Marjan, was op zaterdag aanwezig om de stage bij te wonen. Jan en zijn vrouw hebben hier een prachtige dag aan beleefd maar ook voor onze staf was het een  geweldig moment hun oude leraar weer eens aan de tatami te hebben. Het maakte de stage compleet!

Stage Zaterdag
Op zaterdagochtend hebben we na de warming up een drietal variaties geoefend op Ryote Dori (dubbele pakking). In de middag hebben we eerst wat aanvallen met het houten mes (Tanto) geoefend en later wat technieken op chudan tsuki (stoot naar de buik of zij). Steeds bracht Posluns de technieken terug naar een aantal basisbewegingen. Centrum en voeten. Dus beweeg je voeten en je centrum mee in de juiste richting. De nadruk lag/ligt dus helemaal niet zozeer op de pakkingen maar meer op hoe we bewegen moeten. Beweeg je voeten en je centrum en de rest gaat vanzelf. Dat laatste is volgens Posluns Sensei echt een van de belangrijkste uitgangspunten. In de middag kregen we een rijke variatie aan Bokken (houten zwaard) oefeningen.

Afsluitend hebben we gezamenlijk een zeer gezellig diner gehad in De Masterbar, waar we de dag nog eens uitvoerig hebben doorgesproken.

Stage Zondag
De eerste anderhalf uur hielden we ons bezig met diverse technieken op aanvallen als shomen uchi en ai hanmi katate dori. Een aantal technieken van Posluns Sensei waren opvallend. Bijvoorbeeld Nikkyo op ai hanmi katate dori, hier oefenden we de pakking ook door direct in te komen en door te bewegen naar Ikkyo. Andersom ook door opzij te stappen, omhoog te bewegen naar Nikkyo en vervolgens een Ikkyo Ura te maken. Wellicht wat technisch voor de mensen die dit lezen en niet aan Aikido doen. Een 2e opvallende was Sankyo op shomen uchi. We laten de aanval ‘vallen’ in de hand en bewegen dan de arm direct omhoog naar Sankyo, zónder eronder door te stappen (uchi kaiten).

De laatste anderhalf uur van deze dag hebben een prachtige Jo Kata geoefend. Deze was erg leerzaam en behoorlijk technisch. Toch hield iedereen strak zijn aandacht erbij en oefenen wij deze Kata nog steeds zo vaak we kunnen!

Een zeer succesvolle stage en ook extra bijzonder doordat we hem zelf organiseerde. Dat er nog vele van deze stages mogen volgen! Bekijk hieronder de foto’s.

Simon van der Leek


Overtuigd?

Kom een keer gratis mee trainen!